τίτλος : Νίκος Φουτούλης, πρόεδρος ΦΣ Δωδεκανήσου για τις ελλείψεις: Οι εταιρείες πλέον γίνονται παράλογες
Σύνδεσμος : Νίκος Φουτούλης, πρόεδρος ΦΣ Δωδεκανήσου για τις ελλείψεις: Οι εταιρείες πλέον γίνονται παράλογες
Νίκος Φουτούλης, πρόεδρος ΦΣ Δωδεκανήσου για τις ελλείψεις: Οι εταιρείες πλέον γίνονται παράλογες
Εξώδικο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου προς φαρμακευτική εταιρεία που ζητά ιατρική συνταγή και άδεια λειτουργίας φαρμακείου για να στείλει φάρμακά της σε έλλειψη.
Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο
Ερωτηματικά δημιουργεί ο τρόπος που λειτουργούν ορισμένες φαρμακευτικές εταιρείες σε ό,τι αφορά τα ελλειπτικά φάρμακα τους θέτοντας ζητήματα για τα οποία η Πολιτεία πρέπει επιτέλους να δώσει μία απάντηση.
Λίγες εβδομάδες μετά τη μηνυτήρια αναφορά του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου κατά φαρμακευτικής για την άρνησή της να προμηθεύσει τα φαρμακεία του Νομού Λέσβου με τις επαρκείς ποσότητες συγκεκριμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων της για τις ανάγκες των διαβητικών ασθενών έρχεται τώρα ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Δωδεκανήσου να προχωρήσει σε εξώδικο κατά άλλης φαρμακευτικής εστιάζοντας στις απαιτήσεις που έχει προκειμένου να στείλει φάρμακα της σε φαρμακεία μέλη του Συλλόγου.
Στο εξώδικό του με ημερομηνία 14/3 ο ΦΣ Δωδεκανήσου αναφέρει τα εξής:
«Τους τελευταίους μήνες πληροφορηθήκαμε από σημαντικό αριθμό των εγγεγραμμένων μελών μας, ότι προκειμένου να αναλάβετε την προμήθεια των φαρμακευτικών προϊόντων - εμπορευμάτων στα φαρμακεία, να ολοκληρωθεί η παραγγελία του εκάστοτε φαρμακοποιού και να διαθέσετε σε αυτόν τα φαρμακευτικά σκευάσματα, θέτετε ως προϋπόθεση να σας αποστείλουν με φαξ ή άλλο μέσο την ιατρική συνταγή του ασφαλισμένου για τον οποίο προορίζεται το φαρμακευτικό προϊόν, προκειμένου να ελεγχθεί αν το συγκεκριμένο φάρμακο αναφέρεται στην ιατρική συνταγή καθώς και να αποσταλεί η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας του συναλλασσόμενου φαρμακείου. Στην περίπτωση δε που ο φαρμακοποιός δεν σας προσκομίσει τα ανωτέρω, αρνείστε παρανόμως την προμήθεια των εν λόγω φαρμάκων, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο τόσο η δημόσια υγεία όσο και η υγεία των ασφαλισμένων πολιτών.
Η εταιρεία σας θέτει παρανόμως, καταχρηστικώς, αυθαιρέτως και κατά το δοκούν, παράνομους όρους στα φαρμακεία και μέλη του Συλλόγου μας, από τους οποίους και εξαρτά τον εφοδιασμό τους με φαρμακευτικά προϊόντα, ενώ καμία γενική ή ειδική διάταξη νόμου δεν προβλέπει τέτοιου είδους πρακτικές ούτε και καθιστά υποχρέωση του φαρμακοποιού την προσκόμιση των ανωτέρω για την εκτέλεση της παραγγελίας του.
Η πρακτική αυτή που τηρείτε είναι εντελώς παράνομη και παραβιάζει ευθέως το σύνολο των νομοθετικών διατάξεων περί ομαλής εμπορίας των εν γένει φαρμακευτικών προϊόντων από τις φαρμακευτικές εταιρείες και τις φαρμακαποθήκες προς τα φαρμακεία, αλλά και των διατάξεων περί διατήρησης ικανού αποθέματος φαρμάκων από τα φαρμακεία για την αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών. Η άμεση εξυπηρέτηση του ασφαλισμένου – ασθενή είναι κυρίαρχο και επείγον ζήτημα διότι αφενός ο φαρμακοποιός έχει καθήκον να διασφαλίσει την απρόσκοπτη διάθεση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, αφετέρου η οποιαδήποτε καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση του ασφαλισμένου ασθενή έχει σοβαρές δυσμενείς συνέπειες για την υγεία του, με κίνδυνο να συμβεί ακόμα και το μοιραίο. Εξάλλου, το δημόσιο συμφέρον επιβάλλει την ύπαρξη αποθεμάτων στα φαρμακεία για την άμεση ικανοποίηση των αναγκών των πολιτών και την προστασία της δημόσιας υγείας. Με την πρακτική σας αυτή δημιουργείτε τεράστιο πρόβλημα και μας παρεμποδίζετε στην σωστή, σύμφωνα με τον νόμο και τα χρηστά ήθη, άσκηση του καθήκοντός μας, εφόσον εμείς επωμιζόμαστε το βάρος και τις συνέπειες της μη άμεσης εξυπηρέτησης του πολίτη – ασθενή, με αποτέλεσμα να προκαλείτε εσφαλμένη αντίληψη στον ασφαλισμένο ότι ο φαρμακοποιός δεν θέλει η αδιαφορεί να τον εξυπηρετήσει.
Περαιτέρω, παραβιάζετε ευθέως τις διατάξεις που αφορούν την προστασία των φυσικών προσώπων (ασφαλισμένων) έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα καθώς και το ιατρικό απόρρητο τους. Η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα θα πρέπει να συμμορφώνεται προς τους ισχύοντες κανόνες προστασίας των δεδομένων ανάλογα με τους σκοπούς της επεξεργασίας.
Όμως η εταιρεία σας όχι μόνο δεν σέβεται τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα των ασφαλισμένων και μάλιστα τα προσωπικά δεδομένα που αναφέρονται στην υγεία τους (αφού η συνταγή περιλαμβάνει άκρως προσωπικά και ιατρικά στοιχεία) που θεωρούνται ευαίσθητα και προστατεύονται από τον Νόμο με αυστηρότερες ρυθμίσεις, αλλά παρανόμως απαιτεί την επεξεργασία τους και μάλιστα χωρίς τη συγκατάθεσή των ίδιων. Να σημειωθεί ότι ο όρος “επεξεργασία” καλύπτει ευρύ φάσμα πράξεων που πραγματοποιούνται σε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, είτε με χειροκίνητα είτε με αυτοματοποιημένα μέσα (όπως για παράδειγμα η συλλογή, η καταχώριση, η αποθήκευση, ή η αναζήτηση τέτοιων πληροφοριών κτλ)».
Ο πρόεδρος του ΦΣ Δωδεκανήσου κ. Νίκος Φουτούλης μιλώντας στο DailyPharmaNews εξηγεί για ποιο λόγο προχώρησε στο εξώδικο. «Οι εταιρείες», όπως είπε, «έφτασαν πια στο σημείο να ζητούν συνταγή για να στείλουν τα φάρμακα παραβιάζοντας τη νομοθεσία για το ιατρικό απόρρητο και τα προσωπικά δεδομένα των γιατρών. Μάλιστα ξεπεράστηκε και αυτό το όριο και πήγαν και ένα βήμα παρακάτω βάζοντας έναν επιπλέον βαθμό δυσκολίας για να προμηθεύσουν τα φαρμακεία με φάρμακα ζητώντας και την άδεια λειτουργίας των φαρμακείων».
Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Δωδεκανήσου πρότεινε να δίνει μία βεβαίωση ότι το φαρμακείο που κάνει την παραγγελία είναι μέλος του, κάτι το οποίο όμως δεν το δέχονται οι εταιρείες.
«Δεν γνωρίζω γιατί λειτουργούν έτσι αλλά τους είπα ότι για να μην υπάρχουν αμφιβολίες ότι ο παραλήπτης της παραγγελίας είναι φαρμακείο, να δίνουμε βεβαίωση εμείς από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο ότι είναι μέλος μας αλλά δεν το δέχτηκαν, δεν ξέρω επίσης γιατί».
Σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα
Το πρόβλημα πάντως δεν έχει να κάνει μόνο με τους φαρμακοποιούς που σαφώς ενδιαφέρονται για τους ασθενείς. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όπως αναφέρει σε σχετικό της δημοσίευμα η εφημερίδα της Ρόδου «Δημοκρατική» ανοίγει ένα ζήτημα για τα φάρμακα για την εξωσωματική, καθώς το θέμα αφορά, όπως φαίνεται (και) τέτοια σκευάσματα, όπου τα χρονικά περιθώρια είναι αυστηρά και τους τελευταίους μήνες οι ιατρικές πράξεις καθυστερούν εξοργιστικά εξαιτίας της άρνησης των φαρμακευτικών εταιρειών να προμηθεύσουν τα φαρμακεία με τα σκευάσματά τους.
Στο δημοσίευμα της η «Δημοκρατική» αναφέρεται στην αγωνία των ζευγαριών που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί και στο ότι οι εταιρείες με τη στάση τους παίζουν με την αγωνία τους αυτή «τινάζοντας στον αέρα τον οικογενειακό τους προγραμματισμό και κλονίζοντας την ψυχολογία τους σε βαθμό που καθίσταται καθοριστικός παράγοντας για την επίτευξη του στόχου».
Μάλιστα το σχετικό δημοσίευμα αναφέρει ότι πολλοί Δωδεκανήσιοι οδηγούνται στη μαύρη αγορά, όπου οι επιτήδειοι κάνουν πάρτι, πληρώνοντας πολλές φορές και στο διπλάσιο της αξίας τους τα σκευάσματα που βρίσκονται σε έλλειψη, χωρίς μάλιστα «να τους διασφαλίζει ότι ακολουθήθηκε ο σωστός τρόπος συντήρησης και ότι πράγματι έχουν στα χέρια τους το γνήσιο σκεύασμα».
Ήδη υπάρχουν γυναίκες που είναι έτοιμες να ακολουθήσουν τη δικαστική οδό εναντίον της εταιρείας για την καθυστέρηση αποστολής των φαρμακευτικών της σκευασμάτων.
Στα νησιά το πρόβλημα των ελλείψεων γιγαντώνεται
Κι εάν οι ελλείψεις είναι ένα μεγάλο ζήτημα για τα φαρμακεία όλης της χώρας στα Δωδεκάνησα –και γενικότερα στα νησιά- τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά.
«Οι δυσκολίες από τις ελλείψεις είναι μεγάλες και επειδή ο νομός μας έχει την ιδιομορφία της νησιωτικότητας γίνονται τεράστιες αυτές οι δυσκολίες. Είναι αυτονόητοι οι λόγοι που συμβαίνει αυτό καθώς δεν υπάρχουν συχνές συγκοινωνίες και πολλές φορές για να στείλουμε ένα φάρμακο σε ένα μικρό νησί είναι πολύ δύσκολο» αναφέρει ο κ. Φουτούλης στο DailyPharmaNews.
Σε ό,τι αφορά την αποστολή εξωδίκου, εξήγησε ότι «όταν προσπαθήσαμε και εξαντλήσαμε πραγματικά τα όρια του διαλόγου και δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε, προς αποφυγή παρεξηγήσεων και ευθυνών και για να καλύψουμε πρωτίστως τις ανάγκες των ασθενών στην περιοχή μας φτάσαμε σε αυτήν την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας να στείλουμε εξώδικο σε όποιον μας ζητάει αυτά τα παράλογα πράγματα». Η κίνηση του ΦΣ Δωδεκανήσου έχει να κάνει επίσης με την προσπάθεια του να προλάβει τη γενίκευση τέτοιου είδους συμπεριφορών. Είναι ένα μήνυμα του Συλλόγου ότι «όποια εταιρεία ζητάει αυτά τα παράλογα πράγματα να είναι σίγουρη ότι θα ακολουθήσουμε την ίδια τακτική».
Αξίζει να σημειωθεί πως σε επικοινωνία που είχε το DailyPharmaNews με τον Νομικό Σύμβουλο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Ηλία Δημητρέλλο για το συγκεκριμένο ζήτημα ο κ. Δημητρέλλος ήταν κατηγορηματικός στο ότι το φαρμακείο καλύπτεται απόλυτα από την άδεια λειτουργίας που παίρνει από την Περιφέρεια στην οποία ανήκει κάτι που προφανώς σημαίνει ότι η κάθε παραπάνω απαίτηση για την πιστοποίηση της νόμιμης άδειας λειτουργίας του είναι εκ του περισσού.
Βεβαίως η πολιτεία έχει τις ευθύνες της για το θέμα των ελλείψεων. Ο ΕΟΦ ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας της Online εφαρμογής του για τις ελλείψεις από τις 25 Μαρτίου, κάτι το οποίο ο κ. Φουτούλης βλέπει θετικά, όμως χρειάζεται να περιμένουμε λίγο για να δούμε εάν και κατά πόσο αυτό το μέτρο θα βοηθήσει ουσιαστικά στο να περιοριστεί το πρόβλημα...
πηγή: dailypharmanews
Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο
Ερωτηματικά δημιουργεί ο τρόπος που λειτουργούν ορισμένες φαρμακευτικές εταιρείες σε ό,τι αφορά τα ελλειπτικά φάρμακα τους θέτοντας ζητήματα για τα οποία η Πολιτεία πρέπει επιτέλους να δώσει μία απάντηση.
Λίγες εβδομάδες μετά τη μηνυτήρια αναφορά του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου κατά φαρμακευτικής για την άρνησή της να προμηθεύσει τα φαρμακεία του Νομού Λέσβου με τις επαρκείς ποσότητες συγκεκριμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων της για τις ανάγκες των διαβητικών ασθενών έρχεται τώρα ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Δωδεκανήσου να προχωρήσει σε εξώδικο κατά άλλης φαρμακευτικής εστιάζοντας στις απαιτήσεις που έχει προκειμένου να στείλει φάρμακα της σε φαρμακεία μέλη του Συλλόγου.
Στο εξώδικό του με ημερομηνία 14/3 ο ΦΣ Δωδεκανήσου αναφέρει τα εξής:
«Τους τελευταίους μήνες πληροφορηθήκαμε από σημαντικό αριθμό των εγγεγραμμένων μελών μας, ότι προκειμένου να αναλάβετε την προμήθεια των φαρμακευτικών προϊόντων - εμπορευμάτων στα φαρμακεία, να ολοκληρωθεί η παραγγελία του εκάστοτε φαρμακοποιού και να διαθέσετε σε αυτόν τα φαρμακευτικά σκευάσματα, θέτετε ως προϋπόθεση να σας αποστείλουν με φαξ ή άλλο μέσο την ιατρική συνταγή του ασφαλισμένου για τον οποίο προορίζεται το φαρμακευτικό προϊόν, προκειμένου να ελεγχθεί αν το συγκεκριμένο φάρμακο αναφέρεται στην ιατρική συνταγή καθώς και να αποσταλεί η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας του συναλλασσόμενου φαρμακείου. Στην περίπτωση δε που ο φαρμακοποιός δεν σας προσκομίσει τα ανωτέρω, αρνείστε παρανόμως την προμήθεια των εν λόγω φαρμάκων, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο τόσο η δημόσια υγεία όσο και η υγεία των ασφαλισμένων πολιτών.
Η εταιρεία σας θέτει παρανόμως, καταχρηστικώς, αυθαιρέτως και κατά το δοκούν, παράνομους όρους στα φαρμακεία και μέλη του Συλλόγου μας, από τους οποίους και εξαρτά τον εφοδιασμό τους με φαρμακευτικά προϊόντα, ενώ καμία γενική ή ειδική διάταξη νόμου δεν προβλέπει τέτοιου είδους πρακτικές ούτε και καθιστά υποχρέωση του φαρμακοποιού την προσκόμιση των ανωτέρω για την εκτέλεση της παραγγελίας του.
Η πρακτική αυτή που τηρείτε είναι εντελώς παράνομη και παραβιάζει ευθέως το σύνολο των νομοθετικών διατάξεων περί ομαλής εμπορίας των εν γένει φαρμακευτικών προϊόντων από τις φαρμακευτικές εταιρείες και τις φαρμακαποθήκες προς τα φαρμακεία, αλλά και των διατάξεων περί διατήρησης ικανού αποθέματος φαρμάκων από τα φαρμακεία για την αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών. Η άμεση εξυπηρέτηση του ασφαλισμένου – ασθενή είναι κυρίαρχο και επείγον ζήτημα διότι αφενός ο φαρμακοποιός έχει καθήκον να διασφαλίσει την απρόσκοπτη διάθεση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, αφετέρου η οποιαδήποτε καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση του ασφαλισμένου ασθενή έχει σοβαρές δυσμενείς συνέπειες για την υγεία του, με κίνδυνο να συμβεί ακόμα και το μοιραίο. Εξάλλου, το δημόσιο συμφέρον επιβάλλει την ύπαρξη αποθεμάτων στα φαρμακεία για την άμεση ικανοποίηση των αναγκών των πολιτών και την προστασία της δημόσιας υγείας. Με την πρακτική σας αυτή δημιουργείτε τεράστιο πρόβλημα και μας παρεμποδίζετε στην σωστή, σύμφωνα με τον νόμο και τα χρηστά ήθη, άσκηση του καθήκοντός μας, εφόσον εμείς επωμιζόμαστε το βάρος και τις συνέπειες της μη άμεσης εξυπηρέτησης του πολίτη – ασθενή, με αποτέλεσμα να προκαλείτε εσφαλμένη αντίληψη στον ασφαλισμένο ότι ο φαρμακοποιός δεν θέλει η αδιαφορεί να τον εξυπηρετήσει.
Περαιτέρω, παραβιάζετε ευθέως τις διατάξεις που αφορούν την προστασία των φυσικών προσώπων (ασφαλισμένων) έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα καθώς και το ιατρικό απόρρητο τους. Η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα θα πρέπει να συμμορφώνεται προς τους ισχύοντες κανόνες προστασίας των δεδομένων ανάλογα με τους σκοπούς της επεξεργασίας.
Όμως η εταιρεία σας όχι μόνο δεν σέβεται τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα των ασφαλισμένων και μάλιστα τα προσωπικά δεδομένα που αναφέρονται στην υγεία τους (αφού η συνταγή περιλαμβάνει άκρως προσωπικά και ιατρικά στοιχεία) που θεωρούνται ευαίσθητα και προστατεύονται από τον Νόμο με αυστηρότερες ρυθμίσεις, αλλά παρανόμως απαιτεί την επεξεργασία τους και μάλιστα χωρίς τη συγκατάθεσή των ίδιων. Να σημειωθεί ότι ο όρος “επεξεργασία” καλύπτει ευρύ φάσμα πράξεων που πραγματοποιούνται σε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, είτε με χειροκίνητα είτε με αυτοματοποιημένα μέσα (όπως για παράδειγμα η συλλογή, η καταχώριση, η αποθήκευση, ή η αναζήτηση τέτοιων πληροφοριών κτλ)».
Ο πρόεδρος του ΦΣ Δωδεκανήσου κ. Νίκος Φουτούλης μιλώντας στο DailyPharmaNews εξηγεί για ποιο λόγο προχώρησε στο εξώδικο. «Οι εταιρείες», όπως είπε, «έφτασαν πια στο σημείο να ζητούν συνταγή για να στείλουν τα φάρμακα παραβιάζοντας τη νομοθεσία για το ιατρικό απόρρητο και τα προσωπικά δεδομένα των γιατρών. Μάλιστα ξεπεράστηκε και αυτό το όριο και πήγαν και ένα βήμα παρακάτω βάζοντας έναν επιπλέον βαθμό δυσκολίας για να προμηθεύσουν τα φαρμακεία με φάρμακα ζητώντας και την άδεια λειτουργίας των φαρμακείων».
Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Δωδεκανήσου πρότεινε να δίνει μία βεβαίωση ότι το φαρμακείο που κάνει την παραγγελία είναι μέλος του, κάτι το οποίο όμως δεν το δέχονται οι εταιρείες.
«Δεν γνωρίζω γιατί λειτουργούν έτσι αλλά τους είπα ότι για να μην υπάρχουν αμφιβολίες ότι ο παραλήπτης της παραγγελίας είναι φαρμακείο, να δίνουμε βεβαίωση εμείς από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο ότι είναι μέλος μας αλλά δεν το δέχτηκαν, δεν ξέρω επίσης γιατί».
Σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα
Το πρόβλημα πάντως δεν έχει να κάνει μόνο με τους φαρμακοποιούς που σαφώς ενδιαφέρονται για τους ασθενείς. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όπως αναφέρει σε σχετικό της δημοσίευμα η εφημερίδα της Ρόδου «Δημοκρατική» ανοίγει ένα ζήτημα για τα φάρμακα για την εξωσωματική, καθώς το θέμα αφορά, όπως φαίνεται (και) τέτοια σκευάσματα, όπου τα χρονικά περιθώρια είναι αυστηρά και τους τελευταίους μήνες οι ιατρικές πράξεις καθυστερούν εξοργιστικά εξαιτίας της άρνησης των φαρμακευτικών εταιρειών να προμηθεύσουν τα φαρμακεία με τα σκευάσματά τους.
Στο δημοσίευμα της η «Δημοκρατική» αναφέρεται στην αγωνία των ζευγαριών που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί και στο ότι οι εταιρείες με τη στάση τους παίζουν με την αγωνία τους αυτή «τινάζοντας στον αέρα τον οικογενειακό τους προγραμματισμό και κλονίζοντας την ψυχολογία τους σε βαθμό που καθίσταται καθοριστικός παράγοντας για την επίτευξη του στόχου».
Μάλιστα το σχετικό δημοσίευμα αναφέρει ότι πολλοί Δωδεκανήσιοι οδηγούνται στη μαύρη αγορά, όπου οι επιτήδειοι κάνουν πάρτι, πληρώνοντας πολλές φορές και στο διπλάσιο της αξίας τους τα σκευάσματα που βρίσκονται σε έλλειψη, χωρίς μάλιστα «να τους διασφαλίζει ότι ακολουθήθηκε ο σωστός τρόπος συντήρησης και ότι πράγματι έχουν στα χέρια τους το γνήσιο σκεύασμα».
Ήδη υπάρχουν γυναίκες που είναι έτοιμες να ακολουθήσουν τη δικαστική οδό εναντίον της εταιρείας για την καθυστέρηση αποστολής των φαρμακευτικών της σκευασμάτων.
Στα νησιά το πρόβλημα των ελλείψεων γιγαντώνεται
Κι εάν οι ελλείψεις είναι ένα μεγάλο ζήτημα για τα φαρμακεία όλης της χώρας στα Δωδεκάνησα –και γενικότερα στα νησιά- τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά.
«Οι δυσκολίες από τις ελλείψεις είναι μεγάλες και επειδή ο νομός μας έχει την ιδιομορφία της νησιωτικότητας γίνονται τεράστιες αυτές οι δυσκολίες. Είναι αυτονόητοι οι λόγοι που συμβαίνει αυτό καθώς δεν υπάρχουν συχνές συγκοινωνίες και πολλές φορές για να στείλουμε ένα φάρμακο σε ένα μικρό νησί είναι πολύ δύσκολο» αναφέρει ο κ. Φουτούλης στο DailyPharmaNews.
Σε ό,τι αφορά την αποστολή εξωδίκου, εξήγησε ότι «όταν προσπαθήσαμε και εξαντλήσαμε πραγματικά τα όρια του διαλόγου και δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε, προς αποφυγή παρεξηγήσεων και ευθυνών και για να καλύψουμε πρωτίστως τις ανάγκες των ασθενών στην περιοχή μας φτάσαμε σε αυτήν την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας να στείλουμε εξώδικο σε όποιον μας ζητάει αυτά τα παράλογα πράγματα». Η κίνηση του ΦΣ Δωδεκανήσου έχει να κάνει επίσης με την προσπάθεια του να προλάβει τη γενίκευση τέτοιου είδους συμπεριφορών. Είναι ένα μήνυμα του Συλλόγου ότι «όποια εταιρεία ζητάει αυτά τα παράλογα πράγματα να είναι σίγουρη ότι θα ακολουθήσουμε την ίδια τακτική».
Αξίζει να σημειωθεί πως σε επικοινωνία που είχε το DailyPharmaNews με τον Νομικό Σύμβουλο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Ηλία Δημητρέλλο για το συγκεκριμένο ζήτημα ο κ. Δημητρέλλος ήταν κατηγορηματικός στο ότι το φαρμακείο καλύπτεται απόλυτα από την άδεια λειτουργίας που παίρνει από την Περιφέρεια στην οποία ανήκει κάτι που προφανώς σημαίνει ότι η κάθε παραπάνω απαίτηση για την πιστοποίηση της νόμιμης άδειας λειτουργίας του είναι εκ του περισσού.
Βεβαίως η πολιτεία έχει τις ευθύνες της για το θέμα των ελλείψεων. Ο ΕΟΦ ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας της Online εφαρμογής του για τις ελλείψεις από τις 25 Μαρτίου, κάτι το οποίο ο κ. Φουτούλης βλέπει θετικά, όμως χρειάζεται να περιμένουμε λίγο για να δούμε εάν και κατά πόσο αυτό το μέτρο θα βοηθήσει ουσιαστικά στο να περιοριστεί το πρόβλημα...
πηγή: dailypharmanews
Έτσι, το άρθρο Νίκος Φουτούλης, πρόεδρος ΦΣ Δωδεκανήσου για τις ελλείψεις: Οι εταιρείες πλέον γίνονται παράλογες
δηλαδή όλα τα άρθρα Νίκος Φουτούλης, πρόεδρος ΦΣ Δωδεκανήσου για τις ελλείψεις: Οι εταιρείες πλέον γίνονται παράλογες Αυτή τη φορά, ελπίζουμε ότι μπορεί να προσφέρει οφέλη σε όλους σας. Εντάξει, μπορείτε να δείτε σε μια θέση σε άλλα άρθρα.
Τώρα διαβάζετε το άρθρο Νίκος Φουτούλης, πρόεδρος ΦΣ Δωδεκανήσου για τις ελλείψεις: Οι εταιρείες πλέον γίνονται παράλογες η διεύθυνση του συνδέσμου https://movetodays.blogspot.com/2019/03/blog-post_1215.html
0 Response to "Νίκος Φουτούλης, πρόεδρος ΦΣ Δωδεκανήσου για τις ελλείψεις: Οι εταιρείες πλέον γίνονται παράλογες"
Δημοσίευση σχολίου