τίτλος : ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΕΘΙΜΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Σύνδεσμος : ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΕΘΙΜΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΕΘΙΜΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Το χριστιανικό Πάσχα μπορεί να κατάγεται απ' το εβραϊκό, μα οι Έλληνες τού έδωσαν νέο νόημα. Γιορτάζουν το πέρασμα του Θεανθρώπου απ' την γήινη ζωή, τον μαρτυρικό θάνατο και την ένδοξή Του Ανάσταση. Η πασχαλινή περίοδος αρχίζει τρεις εβδομάδες πριν απ' την Μεγάλη Σαρακοστή, με την αρχή του Τριωδίου και τελειώνει με την Πεντηκοστή, όπου ο πιστός με τη ΝΗΣΤΕΙΑ, θα παραστεί "καθαρός" στο ΘΕΙΟ ΔΡΑΜΑ.
Την Κυριακή των Βαίων αρχίζει η Εβδομάδα των ΠΑΘΩΝ οδηγεί στην ΑΝΑΣΤΑΣΗ. Την Μεγάλη Εβδομάδα οι πιστοί βιώνουν μέσα στην Εκκλησία, την πορεία του ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ απ' τα Πάθη του στην Ανάσταση κι εξαγνίζονταΙ για τις αμαρτίες τους, με Προσευχή και με ΘΕΙΑ ΜΕΤΑΛΗΨΗ. Από την Κυριακή του Πάσχα αρχίζει η ευλαβική Εβδομάδα της ΛΑΜΠΡΗΣ ή Λαμπροβδομάδα και διαρκεί ως την Κυριακή του ΘΩΜΑ.
Το βαθύτερο νόημα που περικλείει η μεγαλύτερη χιορτή της χριστιανοσύνης δίνει την ευκαιρία να γεμίσουν οι καρδιές των ανθρώπων με ΑΓΑΠΗ και ξεχνώντας τα ΜΙΣΗ και τα ΠΑΘΗ να συμφιλιωθούν με τους συνανθρώπους τους. Οι Χριστιανοί 40 μέρες μετά το Πάσχα εκφράζουν την πίστη τους στην Ανάσταση με τις ευχές ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ και ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ.
Το χριστιανικό έθιμο με το βάψιμο και σπάσιμο των ΑΥΓΩΝ προέρχεται απ' τους Αρχαίους Ελληνες, που συνήθιζαν να χαρίζουν αυγά στις γιορτές της Ανοιξης. Στην Θράκη πριν από χιλιάδες χρόνια έσπαζαν αυγά στα μνημόσυνα υπέρ των νεκρών πάνω στους τάφους, ώστε απ' αυτά να ξαναγεννηθεί η ΖΩΗ. Η αρχαία ελληνική παράδοση λατρείας του κοσμικού αυγού διατηρείται μέχρι σήμερα στην γιορτή της ΛΑΜΠΡΗΣ.
Στα χωριά της Μακεδονίας συνήθιζαν να βάφουν τα αυγά με ένα κόκκινο ξύλο την «μπακάμη» όπως την έλεγαν. Πίστευαν πως το αυγό, μπορεί να μεταδώσει την ζωική δύναμη που κρύβει μέσα του, σε ανθρώπους, ζώα και φυτά. Κι αν μια χρονιά δεν θα έσπαζαν κόκκινα αυγά στον βράχο, δεν θα είχαν καλή σοδειά. Γι’ αυτό κρατούσαν το πρώτο αυγό και την γιορτή της ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ το παράχωναν στα αμπέλια και στα ράφια. Κι έτσι το αυγό έγινε σύμβολο ΚΑΛΗΣ ΣΟΔΕΙΑΣ.
Οι Χριστιανοί διατήρησαν το έθιμο με το βάψιμο και σπάσιμο των αυγών στην Ανάσταση. Σήμερα οι ελληνικές οικογένειες, έστω κι αν δεν γνωρίζουν από πού προέρχεται το έθιμο, βάζουν αυγά στα καλάθια των Λαζαρίνων, που ψάλλουν τα κάλαντα του αναστηθέντα Λάζαρου. Και λένε για τον τσιγκούνη πως «ποτέ αυγό δεν έδωσε μήτε τ’ αγίου Λαζάρου»).
Ένα ακόμα έθιμο της Λαμπρής είναι το ΖΥΜΩΜΑ ψωμιού και τσουρεκιών. Την Μεγάλη Πέμπτη οι γυναίκες ζύμωναν τις λαμπροκουλούρες κι ανάλογα με το σχήμα, τους έδιναν ονόματα όπως «αυγούλες», «δοξάρια», «καλαθάκια», «κουτσούνες», «κοφίνια» και τις στόλιζαν με λωρίδες από ζυμάρι και στο κέντρο έβαζαν ακόμα ένα ΚΟΚΚΙΝΟ ΑΥΓΟ.
Τα πασχαλινά έθιμα της ΡΟΥΜΕΛΗΣ έλκουν την καταγωγή τους απ' τον περασμένο αιώνα κι όχι μόνο δεν ξεθώριασαν με το πέρασμα του χρόνου, αλλά διατηρήθηκαν ζωντανά μέχρι σήμερα. Οι νοικοκυραίοι ένιωθαν ευχαρίστηση να φιλοξενούν στα σπίτια τους, όσους απ' τους επισκέπτες δεν εύρισκαν δωμάτια στα ήδη γεμάτα ξενοδοχεία. Ετσι τιμούσαν και τους Αρχαίους προγόνους μας, που πίστευαν στον ΞΕΝΙΟ ΔΙΑ.
Το πιο ξακουστό Πάσχα εκείνες τις καλές εποχές, ήταν της ΛΕΙΒΑΔΙΑΣ, αποτελώντας το πιο γνωστό έθιμο της πόλης, με την αυθεντική ρουμελιώτικη παράδοση. Απέκτησε την φήμη του χάρη στις γιορταστικές εκδηλώσεις που οργάνωνε ο ΔΗΜΟΣ στην μαγευτική περιοχή των ΠΗΓΩΝ ΤΗΣ ΚΡΥΑΣ ή στην πλατεία του ΖΑΠΠΕΙΟΥ, όπου στήνονταν οι Λάκκοι και ψήνονταν τα αρνιά για τους επισκέπτες. Οι κάτοικοι τούς καλωσόριζαν και τους κερνούσαν ψητό αρνί και κρασί. Ετσι αναδεικνύθηκε η πατροπαράδοτη λειβαδίτικη ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ.
Το Πάσχα άρχιζε το το Μεγάλο Σάββατο με την Ακολουθία της Αναστάσεως. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, όλα τα φώτα της εκκλησίας έσβηναν κι έβγαινε ο Ιερέας απ' την Ωραία Πύλη με αναμμένη λαμπάδα ψάλλοντας το "Δεύτε λάβετε φως..." και έδινε το ΑΓΙΟ ΦΩΣ. 'Ολοι άναβαν τις αναστάσιμες λαμπάδες τους, ενώ οι ιερείς έβγαιναν έξω απ' την Εκκλησία. Ανέβαιναν στην εξέδρα κι έψελναν το Ευαγγέλιο της ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ. Όταν ακουγόταν το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ, γνωστοί και άγνωστοι άρχιζαν να ασπάζονται μεταξύ τους, δίνοντας το ΦΙΛΙ της Αγάπης, σαν ένα σύμβολο της αληθινής ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗΣ.
Μετά την Ανάσταση οι πιστοί έφερναν στα σπίτια τους το Άγιο Φως κι έκαναν το σχήμα του ΣΤΑΥΡΟΥ με τον καπνό της λαμπάδας στην πόρτα της εισόδου. Με την λαμπάδα άναβαν το καντήλι, για να το κρατήσουν 40 ημέρες αναμμένο. Μετά κάθονταν στο τραπέζι για το αναστάσιμο δείπνο, όπου τσούγκριζαν τα κόκκινα αυγά, που συμβόλιζαν το αίμα του Χριστού και μετά έτρωγαν την δεδομένη ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ.
Χαράματα Κυριακής οι άντρες της παρέας πήγαιναν στην επιλεγμένη αυλή για το στήσιμο του ΛΑΚΚΟΥ. Πριν ξημερώσει η πόλη μετατρεπόταν σε μια μεγάλη ψησταριά. Οι Λειβαδίτες ήταν εμπειροι κι ετοίμαζαν την φωτιά με ιδιαίτερη τέχνη. Εβαζαν φωτιά με την λαμπάδα της Ανάστασης στον σωρό µε τα κλήµατα και με ραντίσµατα νερού και συχνό χτύπηµα µε ένα µακρύ ξύλο, ετοίμαζαν την θράκα. Η πόλη τυλιγόταν με σύννεφα καπνού όταν άρχιζε το ψήσιμο των ΑΡΝΙΩΝ.
΄Οσο ψήνονταν τα αρνιά στον λάκκο οι γυναίκες έφερναν στο τραπέζι τα χειροποίητα κεράσματά τους, όπως κουλουράκια, τσουρέκια, μεζεδάκια και κερνούσαν τους "ψήστες" και τους καλεσμένους φίλους και συγγενείς. Το φαγοπότι άρχιζε με το σουβλιστό αρνί και ντόπιο κρασί και με τα δημοτικά τραγούδια που έπαιζαν τα κλαρίνα, άρχιζε ο χορός και το ΓΛΕΝΤΙ.
Στο Ζάππειο έπαιζε η Δημοτική Ορχήστρα παραδοσιακή μουσική και χόρευαν λαικά συγκροτήματα με παραδοσιακές στολές και ξεσήκωναν τον κόσμο για χορό. Το γλέντι διαρκούσε ως το απόγευμα και η γιορταστική ατμόσφαιρα ολοκληρωνόταν με την καθιερωμένη καύση των πυροτεχνημάτων, που με το φαντασμαγορικό θέαμά τους φώτιζαν τον ουρανό… ΄Ελεγαν δε πως με την λάμψη τους θα έδιωχναν τα ΚΑΚΑ ΠΝΕΥΜΑΤΑ…
…Σαν κι αυτά που με δόλια οικονομικά όπλα επιχείρησαν να καταλάβουν την πατρίδα μας. Μα ποτέ δεν θα την κατακτήσουν και δεν θα υποδουλώσουν την Ελληνική ΨΥΧΗ. Γιατί παρόλες τις επιθέσεις τους στις ρίζες του Πολιτισμού μας, εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την ΕΛΛΑΔΑ μας, σαν μαχητές και γνήσιοι ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΕΝΔΟΞΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ.
Σύντομα θα συνειδητοποιήσουν τι εστί ΕΛΛΗΝΑΣ και πόσο γερά δεμένο είναι το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ! Πόσο ζωντανή κρατάει την ΛΑΜΠΑΔΑ της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, για να γράψει για άλλη μια φορά με χρυσά γράμματα ΕΝΔΟΞΗ ΙΣΤΟΡΙΑ!
Έτσι, το άρθρο ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΕΘΙΜΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
δηλαδή όλα τα άρθρα ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΕΘΙΜΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Αυτή τη φορά, ελπίζουμε ότι μπορεί να προσφέρει οφέλη σε όλους σας. Εντάξει, μπορείτε να δείτε σε μια θέση σε άλλα άρθρα.
Τώρα διαβάζετε το άρθρο ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΕΘΙΜΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ η διεύθυνση του συνδέσμου https://movetodays.blogspot.com/2018/04/blog-post_734.html
0 Response to "ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΕΘΙΜΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ"
Δημοσίευση σχολίου